Kultowe polskie dania znane za granicą
Polska kuchnia jest bardzo charakterystyczna. Mączne dania, gęste sosy, zupy, przepisy kulinarne w dużej mierze oparte na mięsie. Wszystko to składa się na naszą tożsamość kulinarną, która jest rozpoznawalna również poza granicami naszego kraju.
Dania kontrowersyjne
Mamy takie potrawy, które w zagranicznych gościach potrafią wzbudzać mieszane emocje skłaniające się raczej ku zadziwieniu, a nawet lekkiej niechęci. Są to wszelkiego rodzaju kiszonki, czy to kapusta, czy ogórki kiszone. Istnieją również przepisy kulinarne (patrz: http://www.dramat.com.pl/) na kiszone warzywa, takie jak marchew, czy kalafior, ale są to mniej popularne przystawki. Kolejnym wzbudzającym kontrowersje daniem jest bigos, tuż za nim możemy spotkać flaki, żołądki, czy wątróbkę. A jednak goszczący u nas zagraniczni obywatele lubią dać się zaskoczyć i z chęcią próbują takich kulinarnych szaleństw. Niektóre z tych potraw, takie jak ogórki kiszone, flaki i kapusta kiszona, bywają serwowane również w zagranicznych restauracjach w ramach kulinarnych ciekawostek ze świata.
Niezaprzeczalny urok
Ogromną popularnością i pożądaniem wśród cudzoziemców cieszą się przepisy kulinarne na polskie potrawy, których zwyczajnie nie da się nie lubić. Do takich lubianych dań należą gołąbki w gęstym sosie pomidorowym, domowy barszczyk z uszkami, krokiety z grzybami, a przede wszystkim pierogi z wszelkiego rodzaju nadzieniami. W różnych zakątkach świata spotkać można pierogarnie serwujące pierogi ruskie, z mięsem, czy z kapustą i grzybami, przygotowywane według tradycyjnych polskich receptur. Jest to chyba najbardziej popularne danie polskie. Nasze tradycyjne potrawy są ciężkostrawne przez całą tę mąkę, zagęszczanie sosów, zaprawianie zup i dodawanie do wszystkiego tłuszczu oraz połaci różnego rodzaju mięs, czasem obrabianych termicznie, a czasem surowych, jak w przypadku tatara. Przy okazji jest to również bardzo kaloryczna kuchnia. A jednak wciąż odnajduje nowych zwolenników, którzy zakochują się w różnorodności smaków, których raz spróbowawszy, nie da się zapomnieć. I dlatego polskie przepisy kulinarne cieszą się powodzeniem nie tylko w rodzimych stronach.
Najnowsze komentarze